- Tánctudományi Portál - a Tánctudomány és Tánckutatás hivatalos magyarországi oldala
Levél a Tánctudományi Társaságnak
- MAGYAR TÁNCLEXIKON -
>>>itt tekinthet bele a Magyar Tánclexikon munkálataiba<<<

"első forduló"
Összesen 351 db cikk, a feltöltés dátuma: 2005-04-28

>>személyi kérdőív letöltése itt<<


Néhány mondat a Tánclexikonról


A Magyar Tánctudományi Társaság hosszú tervezés után, 2000-ben határozta el, hogy elkészíti a magyar tánctudományos élet eddigi legnagyobb, és előzmények nélküli vállalkozását, az első önálló, „Magyar Tánclexikont”.

Korábban, korszerű szemléletű, a magyar színpadi tánckultúra egészét a középpontjába állító szaklexikon még sosem jelent meg. Eddig tánc címszavak főként a magyar színházi, zenei, néprajzi vagy általános lexikonokban kaptak helyet - mit egy-egy szaklexikon fő gyűjtőköréhez kapcsolódó kiegészítő szócikkek. Ez a megjelenés óhatatlanul korlátozott számban, az adott szaklexikon koncepciója szerint szelektálva történt, tehát soha nem a kívánatos mennyiségben és mélységben.
Az olvasói érdeklődés kielégítésére azonban hiányoznak az alapvető tudományos kiadványok - mert bár a tánc a magyar kulturális, s benne a színházi életnek is az egyik legértékesebb szegmense, nem rendelkezik olyan normatív támogatásba részesülő tudományos háttérintézménnyel, amelyik folyamatosan gondoskodhatna a tudományos publikációkról.
A 2001-ben megkezdett munkálatok egy óriási területet érintő anyaggyűjtéssel és forráskutatással kezdődtek, amelyek mind a mai napig nem tudtak lezáródni. A felkért szerzők, kutatók, adatgyűjtők, szerkesztők kidolgozták azokat a szerkesztési szabályokat és koncepciókat, amelyek alapján folytatódik a lexikon készítése.

2002-ben az előkészítő bizottság (Fuchs Lívia, Major Rita, Péter Márta) munkáját a Magyar Tánctudományi Társaság szakmai szerkesztő bizottsága folytatja Dr. Dienes Gedeon vezetésével, az alábbi tagokkal: Kővágó Zsuzsa, Major Rita, Szúdy Eszter, Devecseri Vernika, Pesovár Ernő, Dalotti Tibor, Halász Tamás, Galambos Tibor, Fenyves Márk és további típusfelelősök.

A magyarországi tánckultúráról önálló lexikon eddig még sosem jelent meg. A lexikonok – színházi, képzőművészeti, film-, sport-, stb. a hazai táncművészetet csak elszórtan, mint határterületet fogadták be, holott jelentősége ezeknél semmivel sem kisebb.

Az évek óta tartó hatalmas munka a Nemzeti Kulturális Alapprogram Táncművészeti Kollégiumának támogatásából (és a szerzők szakma szeretetéből) készül.
(az eddigi támogatások nem tették lehetővé a munka komolyságához méltó szerzői, kutatói, szerkesztői honoráriumok kifizetését).

Köszönet mindazoknak akik a nehézségek ellenére is részesei e nagy mű megalkotásának.

A Magyar Tánclexikon munkálatai 2005-ben a második fázissal folytatódtak(nak), készülnek a szerzői kéziratok. Reméljük, hogy a munkálatok pénzügyi finanszírozás összhangja a jövőben is megmarad, és mihamarabb elkészül ez a hiánypótló, tánctörténeti dokumentum.

 

Levél a Tánctudományi Társaságnak
copyright:
www.magyartanctudomany.hu
Magyar Tánctudományi Társaság
1014 Budapest, Színház u. 1-3.


az oldalt készítette: Fenyves Márk
a Magyar Tánclexikon oldalt készítette: Dienes Dávid
További Információ:
Fenyves Márk
elnök - képviselő
MMS-Mozdulatművészeti Stúdió 1077 Budapest, Rottenbiller u. 31.

e-mail: postmaster@magyartanctudomany.hu


Utolsó fissítés: 2005-05-18